Familiesøndag

Det er uhyre sjældent for os med en fridag uden planer. Ældste barn er afsted til fødselsdag, og T har vagt, men ellers er der helt ro og afslapning. Det er dejligt, men også uvant for mig. Det er lidt svært for mig at give slip på den altid effektive, evigt planlæggende kvinde som min hverdag normalt kræver.

For et øjeblik siden var jeg i gang med at jage mellemste ud at cykle. Han har tilbragt en stor del af dagen skiftevis i sengen og i sofaen. Jeg kom til at tænke at han måtte trænge til luft og bevægelse. Men så indså jeg at det mindst ligeså meget handlede om min egen rastløshed. M er en aktiv dreng som spiller badminton fire timer om ugen og ofte har legeaftaler med kammerater.

Han har både lov til, og sikkert også godt af, at hænge lidt og komme ned i gear. Jeg stoler faktisk helt på hans evne til selv at mærke hvad han trænger til. Der er tusind mere eller mindre uskrevne regler for hvad man skal og bør. Et moderne liv kan nemt blive en lang og umulig kamp for at leve op til det man forestiller sig andre forventer og man bør.

Børn fødes med mageløse evner til at mærke sig selv og egne behov. Gennem opdragelse og socialisering lærer de at udsætte og undertrykke behovene. Det er helt nødvendigt for at kunne fungere i en familie og i et samfund, men noget meget værdifuldt går tabt, i det øjeblik mennesker først tænker på hvad andre ønsker og forventer, før de mærker sig selv.

Så jeg prøver at huske at min familie ikke skal plages af min manglende ro. At mine børn er sunde og normale, og at det ikke er mit job at dømme over hvad det er meningsfuldt at bruge sin søndag på. Det er sværere end det lyder.

At snitte i en pind er f.eks en vigtig kompetence.

Det er også vigtigt at øve sig i at lave Créme Brûle.

God søndag. Jeg håber I laver noget som er meningsfuldt for jer lige netop i dag.

3 thoughts on “Familiesøndag

  1. Åh ja, vi er blevet så gode til at mærke forventningerne, også dem, som slet ingen har, men som er vores indre stemme for hvad vi bør. Det lyder dejligt med en weekend med plads til at være.
    Og så må den effektive kvinde øve sig i at være som hendes børn 🙂

  2. Åh ja … hvor har du ret. Jeg har nok aldrig helt troet på, at det skulle være børnenes egne ønsker at skulle dyrke tre forskellige sportsgrene på tre hverdage, plus det løse i weekenderne. Nogle sidder nok for meget med deres iPad, men den gyldne middelvej har altid været nummer ét i næsten alle sammenhænge, hvis man spørger mig 🙂

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s