Blandt kolleger

Jeg har tilbragt dagen blandt kolleger. På et af de obligatoriske kurser i den lægelige videreuddannelse. Kursets formål er at gøre os til bedre vejledere. Alle læger kommer til at skulle fungere for vejledere for studerende og kolleger. Da vores fag for en stor del læres gennem det daglige kliniske arbejde er vejlederfunktionen vigtig. Vi er som yngre læger afhængige af gode engagerede vejledere, og det er derfor virkelig fint at det er blevet en obligatorisk del af vores videreuddannelse at ruste os til den funktion.

Selv om en uddannelses og et fags kultur og tradition er et tungt skib at vende, sker der en hel masse. Vi, den yngre generation af læger, ender milevidt fra tidligere tiders overlæge-kransekagefigurer, som kunne hele medicinsk kompendium udenad, men ikke bekymrede sig en døjt om kommunikation og samarbejde. Vi er et fag i rivende udvikling på alle fronter, og vi kan godt tillade os at være stolte af det.

Det er vi bare ikke så gode til at være. Eller i hvert fald ikke til at sætte ord på. Vi deler en helt speciel faglighed, en funktion og nogle vilkår som er unikke. Vi træffer for eksempel beslutninger som kan have konsekvens for andre menneskers liv og helbred. Der er nogle gange et tungt ansvar, men det meste af tiden er det fantastisk at bruge en kombination af teoretiske færdigheder, empati og lægeligt håndværk til at finde frem til den behandling som vil give den enkelte patient størst mulig lindring. Det er en gave at kunne og et privilegium at få lov.

Det ærgrer mig at mediernes behandling af “Det hvide broderskab”, enkelte overlægers ublu lønkrav og løsrevne historier om patienter som ikke har fået den behandling de havde krav på, har fået os til at bukke nakken. Vi er ikke bedre end alle andre, men vi er heller ikke værre, og vi gør vores bedste. Og det er faktisk rigtigt godt. Vi kan meget og vi gør en forskel. Det synes jeg at vi skal sige til os selv og verden. Vi skal ikke være selvfede, men ingen vinder noget ved at yngre danske læger kun tør tale om den faglige stolthed i helt lukkede selskaber.

Reklamer

2 thoughts on “Blandt kolleger

    • Min oplevelse af kurset var blandet. Der var nogle guldkorn, men også noget jeg ikke føler jeg kan bruge så meget. Sådan vil det nok være når deltagerne har meget forskellige forudsætninger.
      Det er dog altid dejligt at komme ud at lære nyt.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s